Nacházíte se zde: Vzdělání > Základní škola > Branný den tak trochu jinak

Branný den tak trochu jinak

Vydán: 3. června 2007 11:25, rubrika: Vzdělání > Základní škola

Když se řekne „Branný den“, vybaví se vám potupné pobíhání zamořeným územím v apartním outfitu tvořeném chlebníčkem, pláštěnkou, holínkami, igelitovými pytlíky na rukách a věčně nefunkční maskou s filtrem „a la elefant“. Studená válka skončila, železná opona padla, nicméně svět ve kterém žijeme, není o moc bezpečnější. Možná i proto jsme se letos v naší škole rozhodli oslavit den dětí brannou tematikou.

Vše se odehrálo za příznivého počasí dne 1. června dopoledne na zdických Písmenech. Program zahájilo představení moderního hasičské vozu, který jako jediný svého druhu působí na celém okrese a zachraňuje životy především lidí v hořících panelových domech. Viděli jsme slaňování z obrovské výšky vysunutého žebříku, přenos zraněného na laně i na lehátku. Několik odvážných vyvolených se dokonce dostalo i do kabinky a mohli si tak vychutnat pohled na Zdice z ptačí perspektivy.

 

Branný den
Název: Branný den
Zdroj: Radek Hampl

 

Po hasičích přišla ukázka technik bojového umění. Především chlapci ocenili názorné příklady zneškodnění pachatele a nepřítele. No, doufejme, že nebudou nic podobného napodobovat ve škole ani mimo ni… Následovala detailní instruktáž posádky vozu záchranné služby a pak se všichni vrhli na jednotlivá stanoviště, která měla více či méně branný charakter. Za všechna jmenujme alespoň některá: střelba ze vzduchovky, lezení na laně, zajištěný výstup na strom pomocí přesouvání kolíků, „omakání“ zbraní z druhé světové války, logické sestavování předmětů, hod na cíl a další.

 

Instruktáž záchranné služby
Název: Instruktáž záchranné služby
Zdroj: Radek Hampl

 

Ve druhé části programu proběhl branný závod čtyřčlenných posádek, při němž se nejen sportovalo, ale plnily se také úkoly na stanovištích. Akce se zúčastnili žáci všech tříd naší školy, žáci devátých a osmých tříd pomáhali na jednotlivých stanovištích. Děkujeme všem, kteří se podíleli na organizaci a chodu zajímavého dopoledne, zvláštní dík patří panu učiteli Bečvářovi, který měl celou akci na starost.

Více fotografií najdete ve fotogalerii

Radek Hampl

Vložil: Rybák Petr


Komentáře k článku

Počet komentářů: k článku dosud nebyl přidán žádný komentář