Nacházíte se zde: Město Zdice > Samospráva > Vyhlášky > 38/2001 - Obecně závazná vyhláška o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů

38/2001 - Obecně závazná vyhláška o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů

Vydán: 25. září 2007 9:15, rubrika: Město Zdice > Samospráva > Vyhlášky

38 - 2001

MĚSTO ZDICE

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA O MÍSTNÍM POPLATKU ZA PROVOZ SYSTÉMU SHROMAŽĎOVÁNÍ, SBĚRU, PŘEPRAVY, TŘÍDĚNÍ, VYUŽÍVÁNÍ A ODSTRAŇOVÁNÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADU

Zastupitelstvo města Zdice v souladu s ust. § 10 a ust. §4 odst. 2písm. i) zákona č.128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení) a v souladu s ustan. §15 zák. č.565/1990 Sb., o místních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů schválilo dne 19.12.2001 tuto obecně závaznou vyhlášku:

Čl.I.

Základní ustanovení

(1) Město Zdice vybírá místní poplatek za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů (dále jen "poplatek za komunální odpad") na území města (k.ú.Zdice, Černín, Knížkovice).

(2) Správu poplatku vykonává Městský úřad Zdice (dále jen "správce poplatku") a v řízení ve věcech místních poplatků se postupuje podle zákona č.337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, ve znění pozdějších předpisů.

Čl.II.

Předmět poplatku

(1) Poplatek se vybírá za provoz systému shromažďování , sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů na území města Zdice, který byl stanoven v obecně závazné vyhlášce města Zdice o nakládání s komunálním odpadem, schválené zastupitelstvem města Zdice dne 19.12.2001.

(2) Poplatníkem je:

a) fyzická osoba, která má v obci trvalý pobyt, za domácnost může být poplatek odváděn společným zástupcem, za rodinný dům nebo bytový dům vlastníkem nebo správcem,

b) fyzická osoba, která má ve vlastnictví stavbu určenou nebo sloužící k individuální rekreaci, ve které není hlášena k trvalému pobytu žádná fyzická osoba. Má-li k této stavbě vlastnické právo více osob, jsou povinny platit poplatek společně a nerozdílně, a to ve výši odpovídající poplatku za jednu fyzickou osobu.

(3) Poplatek se platí obci, na jejímž území má fyzická osoba trvalý pobyt nebo se na jejím území nachází stavba určená nebo sloužící k individuální rekreaci.

Čl.III.

Oznamovací povinnost

(1) Poplatková povinnost vzniká osobám uvedeným v čl.II odst. 2.

(2) Při plnění oznamovací povinnosti ke vzniku poplatkové povinnosti jsou osoby uvedené v čl. II odst. 2 povinny sdělit správci poplatku plné jméno, bydlište, data narození osoby za kterou odvádějí poplatek za komunální odpad, jakož i další skutečnosti rozhodné pro ověření splnění poplatkové povinnosti do 30 dnů od nabytí účinnosti této vyhlášky a do 15 dnů od vzniku poplatkové povinnosti.

(3) Osoby uvedené v čl.II odst. 2 jsou povinny ohlásit správci poplatku změnu místa trvalého pobytu nebo změnu vlastnictví stavby, která je určena nebo slouží k individuální rekreaci do 15 dnů ode dne vzniku či změny poplatkové povinnosti.

Čl.IV.

Sazba poplatku

(1) Poplatek za komunální odpad činí ročně pro:

A) fyzickou osobu, která má v obci trvalý pobyt částku 350 Kč.

Poplatek je tvořen:

a) částkou stanovenou ve smyslu ust. §0b odst.3 písm. a) zákona o místním poplatku ve výši 180 Kč,

b) částkou stanovenou ve smyslu ust. §10b odst.3 písm.b) zákona o místním poplatku ve výši 170 Kč,

B) fyzickou osobu , která má ve vlastnictví stavbu určenou nebo sloužící k individuální rekreaci, nacházející se na území obce, ve které není hlášena k trvalému pobytu žádná fyzická osoba, částku 350 Kč.

Poplatek je tvořen:

a) částkou stanovenou ve smyslu ust.§10b odst.3 písm.a) zákona o místním poplatku ve výši 180 Kč,

b) částkou stanovenou ve smyslu ust.§10b odst.3 písm.b) zákona o místním poplatku ve výši 170 Kč.

(2) Rozúčtování nákladů obce na sběr a svoz netříděného komunálního odpadu na fyzickou osobu a rok / bod A)odst.b), bod B) odst.b) čl.IV/ je uvedeno v příloze č.1 této vyhlášky.

Čl.V.

Vznik a zánik poplatkové povinnosti

(1) Poplatek se platí od prvního dne měsíce následujícího po dni,kdy poplatková povinnost vznikla, a to za jednotlivé měsíce do konce kalendářního roku ve výši 1/12 stanovené sazby.

(2) Zanikne-li poplatková povinnost, zaniká povinnost platit poplatek uplynutím měsíce, v němž tato skutečnost nastala. Případný přeplatek poplatku lze vrátit na základě žádosti poplatníka.

Čl.VI.

Splatnost poplatku

(1) Poplatek je splatný v pololetních splátkách bez vyměření vždy do 28.2. a 31.8. příslušného kalendářního roku. Plátce může poplatek uhradit též jednorázově, a to do 28.2. příslušného kalendářního roku. Úhradu lze provést na účet města Zdice prostřednictvím účtu, složenkou nebo v hotovosti v pokladně městského úřadu.

(2) Vznikne-li poplatková povinnost během roku, je poplatek splatný do 30-ti dnů od vzniku poplatkové povinnosti.

Čl.VII.

Ustanovení přechodná, společná a závěrečná

(1) Nebude-li poplatek zaplacen včas nebo ve správné výši, vyměří správce poplatku poplatek platebním výměrem přičemž může poplatek zvýšit až o 50%. Vyměřené poplatky se zaokrouhlují na celé koruny nahoru.

(2) Pokud poplatník nebo osoba uvedená v čl.II odst 2 této vyhlášky nesplní svoji povinnost stanovenou touto vyhláškou , může jí správce poplatku uložit pokutu za nesplnění povinnosti nepeněžité povahy ve smyslu ust. §7 a 37a) zákona č.337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, ve znění pozdějších předpisů.

(3) Pokud osoby uvedené v čl.II odst.2 nesplní svoji oznamovací (poplatkovou) povinnost určenou touto obecně závaznou vyhláškou, lze poplatek vyměřit do tří let od konce kalendářního roku, ve kterém oznamovací (poplatková) povinnost vznikla.

Byl-li před uplynutím této lhůty učiněn úkon směřující k vyměření poplatku nebo jeho dodatečnému stanovení, běží tříletá lhůta znovu od konce roku, v němž byl poplatník o tomto úkonu zpraven.

(4) Správce poplatku může na žádost poplatníka z důvodů zmírnění nebo odstranění tvrdosti v jednotlivých případech poplatky snížit nebo prominout.

(5) Při řízení ve věcech poplatku se postupuje podle zákona č.337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, ve znění pozdějších změn.

(6) Zrušuje se vyhláška o nakládání s komunálním odpadem ze dne 24.6.1998.

(7) Tato obecně závazná vyhláška nabývá účinnosti patnáctým dnem následujícím po dni jejího vyhlášení.

Petr Červený, starosta

JUDr. Václav Klíma, místostarosta

Jiří Huml, místostarosta


Příloha č.1

Rozúčtování nákladů na sběr a svoz

netříděného komunálního odpadu za osobu

ROK 2000:

celkové náklady: 646.000 Kč

počet fyz.osob na území města: 3.800

kalkulace na fyzickou osobu : 170 Kč

sazba poplatku pro fyz.osobu : 170 Kč

Vložil: Kolařík Petr

Přiložené dokumenty:



Komentáře k článku

Počet komentářů: k článku dosud nebyl přidán žádný komentář