Nacházíte se zde: Město Zdice > Samospráva > Vyhlášky > 2/2003 - Obecně závazná vyhláška o vyhlášení závazných a směrných částí Územního plánu města Zdice

2/2003 - Obecně závazná vyhláška o vyhlášení závazných a směrných částí Územního plánu města Zdice

Vydán: 25. září 2007 9:59, rubrika: Město Zdice > Samospráva > Vyhlášky
OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MĚSTA ZDICE č. 2 / 2003
o vyhlášení závazných a směrných částí Územního plánu města Zdice

Zastupitelstvo města Zdice na svém zasedání dne 24. června 2003 schválilo usnesením
č. 7/2003, bod I/1., podle § 84 odst. 2 písm. b) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, ve znění pozdějších předpisů a na základě § 26 odst. 2 a § 29 odst. 2 zákona č. 50/1976 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon v platném znění), ve znění pozdějších předpisů, tuto obecně závaznou vyhlášku.



Část první
Úvodní ustanovení
Článek 1
1) Vyhláška vymezuje závazné a směrné části územního plánu města Zdice (dále jen územní plán) schváleného zastupitelstvem města dne 24.6.2003.
2) Vyhláška stanoví prostorové uspořádání a funkční využití území, vymezuje současně zastavěné a zastavitelné území a stanoví podmínky pro jeho využití. Současně vymezuje plochy pro veřejně prospěšné stavby. Vytváří tím předpoklady pro proporcionální a trvale udržitelný rozvoj města, tj. pro harmonický soulad jeho přírodních, civilizačních a kulturních hodnot.

Článek 2
Vyhláška platí pro správní území města Zdice vymezeného katastry Černín, Knížkovice a Zdice.

Článek 3
Závazné regulativy jsou zásady pro prostorové uspořádání a funkční využití území.
Limity se stanoví zejména mezní hodnoty pro využití území.
Stabilizované území je území, jehož funkční a prostorové uspořádání nebude měněno.

Článek 4
Územní plán vymezuje časové horizonty řešení do roku 2015 a pro období po tomto roce jako dlouhodobý výhled.

Část druhá
Závazné části územního plánu
Článek 5
Prostorové uspořádání, postavení ve struktuře osídlení
1 Město Zdice je součástí Pražské aglomerace, v níž se uplatňuje územní a funkční dělba práce ve struktuře osídlení.
2 Město se nachází ve vstupním západním hrdle do metropolitní aglomerace sevřeném na severu a jihovýchodě vysoce hodnotným přírodním prostředím reprezentovaným CHKO Křivoklátsko a CHKO Český kras. Sídlo je situováno na výrazné ose urbanizace nadregionálního významu (Praha - Plzeň - Nürnberg); z geografického a geomorfologického pohledu musí prostorové uspořádání zabezpečit rozvoj města v souladu s požadavkem jeho prostupnosti. Z tohoto důvodu je nutno respektovat koridory dopravy, technické infrastruktury, ale i regionální biokoridor.
3 V řádově nižší úrovni regionální charakteristiky osídlení má svůj význam utváření prostředí v aglomeraci Berouna, tj. v kotlině Beroun - Králův Dvůr - Zdice, jemuž rozvoj města je přizpůsoben.
4 V rozvoji města je zohledněno jeho spádové území v přirozeném celku, které se promítne do kvantitativních i kvalitativních ukazatelů vybavenosti, a to bez ohledu na "jednotkové a autonomní" uspořádání samostatných obcí (Bavoryně, Chodouň).
5 Město Zdice pro svoji polohu, hodnotné zázemí přírodního prostředí a podmínky rozvoje je vysoce atraktivním, rozvojovým sídlem. Výrazné změny se promítnou do dopravní a technické struktury, do složky, podnikání a do určité míry i bydlení. Ostatní funkční složky budou doprovodného charakteru.
6 Vyváženost rozvoje funkčních složek rozvoje města je otázkou kvality prostředí. Kvantitativní rozvoj ve sféře podnikatelských aktivit podmínit přijatými regulativy.
7 Město rozvíjet tak, aby posílilo svůj polyfunkční význam a minimálně si udrželo své postavení ve struktuře osídlení v rámci jednotky, do které náleží, tj. do Pražské aglomerace.

Rozložení funkčních aktivit
1 Respektovat vývojem dosažené pásmové uspořádání území obce Zdice, které určuje funkční využití v návrhovém a výhledovém období, na jehož základě jsou vymezena zastavitelná území.
2 Severní pás, vytvářený územím CHKO Křivoklátsko a jihovýchodní pás řešeného území v blízkostí hranice CHKO Český kras je územím přísné ochrany přírody.
3 Údolní kotlina s procházející osou urbanizace je současně územím vymezeným pro nadregionální a regionální funkce dopravy vč. tranzitu a dále pro rozvojové funkce dopravy v rámci Pražské aglomerace.
4 Charakteru uspořádání prostorových vztahů je přizpůsoben rozvoj města v hranicích obce. Prostorový rozvoj umožňuje dělbu rozvojových funkcí mezi Zdicemi, Černínem a Knížkovicemi. Zdice budou rozvíjeny polyfunkčním způsobem, Černím a Knížkovice s ohledem na CHKO posílí svoji funkci bydlení.
4 Na základě uvedených určujících skutečností při zabezpečení propustnosti území
budou rozvíjena zastavitelná území v návaznosti na současně zastavěná území, a to:
- bydlení v severních partiích města s příznivějšími podmínkami obytného prostředí včetně využití sídel Knížkovic a Černína;
- průmyslovou výrobu a sklady ve vazbě na průmyslovou zónu za nádražím;
- centrální prostor města formovat ve směru kolmé osy k II/605, a to mezi nádražím
a náměstím.
5 Nové plochy pro podnikání budou založeny v průmyslovém obvodu Východ a v průmyslově skladovacím obvodu EXIT 28.
6 Variantně zvážit propojení obou CHKO regionálním biokoridorem vedeným zastavitelným územím města Zdic v návrhovém období.
7 Respektováno bude ochranné pásmo CHKO. Vytvoří jej pozemky zemědělsky obhospodařované, jež zahrnou i CHLÚ železných rud. Do tohoto pásma nelze nezasahovat dalšími investičními akcemi vyplývajícími z kvantitativního rozvoje podmiňovaného osou urbanizace. Z tohoto pohledu respektovat urbanizované území nezasahující do zájmů ochrany přírody CHKO Křivoklátsko.
8 Respektovat posílení funkcí přírody v ose urbanizace, v zastavěných i zastavitelných územích a v územním systému ekologické stability. Zvláštní péči bude proto věnována segmentům ÚSES, které budou plnit funkce systému přírodního prostředí, ale i funkce města především v podélném směru.


(Viz průvodní textová zpráva 11.4.1 Závazné části územního plánu, prostorové uspořádání)

Článek 6
Koncepce významných prostorů a funkčních složek

Centrální část města

1 Rozvoj centrálních funkcí města je v návrhovém a výhledovém období soustředěn především do vymezeného prostoru centrální části s důrazem na stavby veřejně prospěšné a plochy ve veřejném zájmu.
2 Postupnou stabilizaci centrálního prostoru realizovat prostřednictvím rozhodujícího regulativu - ploch se zvláštním statutem v ucelených souborech a vždy po dořešení uzlových problémů.

Volné plochy se zvláštním statutem

1 Ve smyslu urbanistické koncepce respektovat přestavbu železničního uzlu s novou výpravní budovou na severní straně.
2 Prosazovat přehodnocení dokumentace stavby optimalizace trati Praha - Beroun - Zdice ve prospěch města a za tímto účelem vymezených ploch.
3 Protihlukovými opatřeními snížit hlučnost prostoru centrální části a zvýšit tak hodnoty její obyvatelnosti.
4 Omezením ochranného pásma čistírny odpadních vod rozšířit plochy centrální části města.
5 Protipovodňovými opatřeními Červeného potoka, v souvislosti s průtočností a úpravou koryta i nábřeží, snížit míru rizika před povodněmi ohledem na využití ploch pro tvorbu interiéru centrální části.
6 Využít trasy budoucího lokálního biokoridoru podél Červeného potoka pro funkce zeleně a volného času v centrálním prostoru města.
7 Vymezené lokální biocentrum v centrální části města využít pro funkci městského parku.

Zastavěné pozemky se zvláštním statutem.

1 Vymezené pozemky se zvláštním statutem v zastavěné centrální části města jsou
určeny pro plnění jeho celoměstských funkcí.
2 Omezení změn v užívání staveb je vázáno na pozemky se zvláštním statutem.
3 Proces regenerace je rozhodující pro funkční i prostorově výtvarné zhodnocení
vymezené centrální části města.
4 Postupně vymístění nežádoucích provozů podmiňuje uvolnění ploch pro stavby,
zařízení a plochy veřejně prospěšných a nosných funkcí centrálního prostoru.

Koncepce funkčních složek.

Bydlení

1. V rámci prostorové dělby funkčního využití území obce Zdice a s ohledem na velmi dobré podmínky obytného prostředí v sídlech Černín a Knížkovice, posílit bytovou výstavbu v uvedených sídlech. Prosazovat lokalizaci bydlení na vzdálenějších lokalitách a na odvrácených polohách od dálnice s cílem snížení míry negativně působící hlučnosti.
2. Nové požadavky na bydlení jsou uplatněny v navržených lokalitách pro bytové domy a rodinné domky bezprostředně navazujících na zastavěné území sídel - Zdice, Černín a Knížkovice.
3. Obytný soubor Nad Cihelnou je určen pro zástavbu bytových domů.
4. Za nosný soubor pro výstavbu rodinných domků v návrhovém období je určena lokalita Na Vápenici. Kapacita této lokality bude zřejmě dostatečná pro celé návrhové období.
5. Bydlení v rodinných domech návrhovém období je situováno do centrálního prostoru města: Realizace musí respektovat návaznost na dořešení omezujících a limitujících faktorů bydlení v tomto prostoru.

Podnikání

1. Plochy pro podnikání jsou orientovány ve vazbě na průmyslový areál za nádražím a na nové lokality vymezené v návrhu v ÚPN.
2. Průmyslový areál za nádražím je rozvíjen v návaznosti na jeho zastavěné území.
3. Novými vymezenými obvody pro podnikání jsou areály "Východ" a průmyslově skladovací obvod Exit 28.

4. Skladovací areál "Východ" bude dotvářen komplexně spolu se službami pro podnikání, jež budou umisťovány jižně od silnice II/605 ve vymezeném směru na Knihov.
5. Ostatní výrobní plochy jsou stabilizovany.
6. Stabilizované jsou také provozy účelové zemědělské výstavby a služeb.

Ochrana přírody

1. Ve smyslu koncepce ÚPN nebude stavební činností zasahováno území CHKO Křivoklátsko. Výjimku tvoří lokalita bydlení situovaná v Černíně.
2. Pásmo mezi hranicí CHKO a urbanizovaným prostorem města je určeno pro zemědělské obhospodařování pozemků. Do tohoto pásma je zahrnuto i chráněné ložiskové území železných rud.
3. V pásmovém uspořádání území budou vytvářeny podmínky pro soužití struktur přírody a města v ose urbanizace.
4. Nedotčena investičními záměry je jihovýchodní část území a tím jsou chráněny přírodní hodnoty doznívající CHKO Český Kras.
5. ÚSES propojuje obě chráněné oblasti v konceptu ÚPN variantním vedením regionálního biokoridoru ve východní partii města.
6. Plán ÚSES dotváří funkční strukturu ochrany přírody a je součástí jednotící urbanistické koncepce.
7. Segmenty ÚSES, kryjící se se zastavěným a zastavitelným územím, jsou využity také pro tvorbu přírodního prostředí města s uplatněním jeho rekreačních funkcí. Týká se to především vrchu Knihov který bude plnit funkci části regionálního biokoridoru a lesa se zvláštním účelem, tj. rekreačního lesa. Lokální biocentrum Samohelka bude současně plnit funkci lesoparku, a to ve vazbě na obytný soubor Na Vápenici.
8. Lesní komplex v bezprostřední blízkosti obytného souboru obytných domů Nad Cihelnou bude proměněn na lesopark.
9. Lokální biokoridor Červený potok bude v zastavěném území města, spolu s místním biocentrem za starým mostem, současně využít jako městská parková zeleň s doprovodnými funkcemi vztaženými centrální části města.

Rekreace a sport

1. Sportovně rekreační zařízení celoměstského významu situovaná severně od Červeného potoka lze v návrhovém období považovat za stabilizovaná.
2. Ve smyslu urbanistické koncepce jsou vytvářeny podmínky pro sportovně rekreační využití ploch přímo v areálech nových obytných souborů.
3. Podporován je soulad funkcí ochrany přírody a rekreace s využitím volného času volného času v zastavěných územích města v segmentech ÚSES (viz. Kapitola ochrana přírody).
4. Stabilizovanými zařízeními jsou střelnice a plochy pro modeláře.
5. Převod z domovního a bytového fondu do fondu rekreačního bude umožněn v Knížkovicích a v Černíně.
6. V rozsahu katastrů obce se neuvažuje s výstavbou chat.
7. Pro zahrádkáře jsou vymezeny účelové plochy pod Samohelkou a Na Farčině.

Koridory

Koridor dopravy

1. Nadřazenou dopravní síť evropského významu představují dálnice D5, III. tranzitní železniční koridor a výhledová trasa vysokorychlostní trati. Průchodnost územím města je zabezpečena vymezením dopravního koridoru ve smyslu urbanistické koncepce.

Koridor technické infrastruktury

1. Průchodnost sítí technické infrastruktury nadregionálního a regionálního významu městem je umožněna vymezeným koridorem technické infrastruktury.
2. Koridor technické infrastruktury je určen pro soustavy zásobování pitnou vodou a energiemi.

Doprava

1. S ohledem na vývoj dopravní zátěže dálnice D5 se v návrhovém období neuvažuje s jejím rozšířením.
2. Z variantních tras VRT je doporučována k dalšímu sledování trasa průtahu městem, který je vymezen dopravním koridorem podél dálnice D5.
3. Zvýšení rychlosti na III. tranzitním koridoru je zabezpečeno směrovými úpravami, které budou realizovány především na pozemcích Českých drah.
4. Územní rozvoj města vyžaduje přijetí nové koncepce přestavby železničního uzlu. Tato koncepce je založena na přirozeném toku osob a materiálů a na tomto základě je nová výpravní budova nádraží situována na severním okraji a nákladová část je orientována jižním směrem, a to v návaznosti na dotvářený průmyslový areál za nádražím. Potřeby města je nutno promítnout do úprav dokumentace stavby "Beroun - Plzeň, optimalizace trati".
5. Rozvoj funkce podnikání i význam města Zdice je promítnut do zapojení prostoru do příměstské železniční dopravy hlavního města Prahy. Z tohoto důvodu je vytvářena územní rezerva 10 m širokého pruhu vlevo stávající trati Praha - Plzeň pro stavbu třetí koleje.
6. Síť státních silnic je stabilizována.
7. Úpravy jsou orientovány na nové křižovatky s místními komunikacemi, ze kterých budou přístupny rozvojové lokality pro podnikání i bydlení (průmyslový obvod "Východ", průmyslově skladovací obvod "EXIT 28", lokalita bydlení Knížkovice).
8. Prostupnost města ve směru východ západ je vytvářena postupným budováním základního komunikačního systému. Využity jsou silnice II. a III. třídy doplněné stávajícími navrženými místními komunikacemi. Základní komunikační systém je navržen v úrovni sběrných, spojovacích a přístupových komunikací.
9. Plochy pro parkování jsou v centrální části města situovány na Zdíkově náměstí. Další parkovací plochy jsou orientovány do centrální části města v návaznosti na uvolňování a nové využívání ploch a pozemků.
10. Cyklistické stezky jsou vedeny ve směru průmyslový obvod "Východ" - náměstí - průmyslový obvod "Exit 28" - Knížkovice.
11. Síť pěších tras, které propojí nové obytné obvody bydlení s centrální částí města, bude posílena o pěší trasu podél Červeného potoka ve výhledovém období.

Ochrana před povodněmi a technická vybavenost

Ochrana před povodněmi

1. Rozvojové plochy města jsou chráněny před povodněmi navrženými protipovodňovými hrázemi v prostoru centrální části a průmyslového areálu "Exit 28" na severním nábřeží Červeného a Stroupinského potoka. Protipovodňová hráz na severní straně Litavky ochrání průmyslový areál za nádražím. Protipovodňová opatření je nutno sladit s akcemi sousedních obcí.
2. Upraveno bude koryto Červeného potoka od starého mostu k dálnici.
3. Průtočnost Červeného potoka pod starým mostem bude prověřena a na podkladě podrobnější dokumentace budou přijata patřičná opatření pro odstranění kritického bodu záplavové vlny.

Zásobování pitnou vodou

1. V návaznosti na kapacitní vodovodní přivaděč Želivka a vodojem 2 x 1000 m3 budou zásobeny pitnou vodou nové lokality bydlení a podnikání, a to přímým napojením na stávající rozvodnou síť.
2. Kapacita vodojemu bude využita pro zásobování pitnou vodou obce Tmaň.
3. Pro obec Bavoryně uvažovat s vlastním systémem zásobování pitnou vodou.

Odkanalizování a čištění odpadních vod

1. Město Zdice má jednotnou kanalizační síť a na tomto základě bude tato síť rozvíjena.
2. Odkanalizován bude prostor nádraží - průmyslový areál, Knížkovice a Černín.
3. Rozvojový program vyžaduje postupnou realizaci hlavních vodovodních stok:
- "Východ";
- Černín;
- Knížkovice;
- Exit 28;
- Průmyslový areál za nádražím s přečerpací stanicí;
4. Rozvojové plochy bydlení a nové plochy pro podnikání budou odkanalizovány prostřednictvím hlavních vodovodních stok.
5. Sídlo Bavoryně lze považovat za připojitelnou na stokovou síť města Zdice, podobně jako sídlo Chodouň (s přečerpací stanicí na pravém břehu Litavky).
6. Plochy obytného souboru Na Vápenici (druhá etapa) nutno odkanalizovat výtlačnou nebo tlakovou kanalizací do navržené gravitační stokové sítě obytného souboru.
7. Zvýšení kapacity čistírny odpadních vod bude řešena prostřednictvím změny technologie event. s rozšířením ploch (rezerva vytvořena ve východním směru).

Zásobování elektrickou energií

1. Zvýšení elektrického příkonu podnikatelských subjektů na nových plochách může podmínit výstavbu nové rozvodny 110 kV/22 kV; plochy pro tuto investici jsou vymezeny v koridoru technické infrastruktury v prostoru "Exit 28".
2. Měnírnu ČD je stabilizovaným zařízením.
3. Nová trafostanice v prostoru Na Vápenici bude zásobovat elektrickou energií obytný soubor a zahrádky pod Samohelkou. Kabel 22 kV propojí trafostanice za rušené venkovní vedení.
4. Obytný soubor Nad Cihelnou využije možnosti posílení stávající trafostanice.
5. Síť trafostanic umožňuje pokrytí přírůstku elektrické energie pro spotřebitele případným přezbrojením.

Zásobování plynem

1. Regulační stanice VTL/STL "Východ", u pekárny, technický plyn, průmyslový areál za nádražím pokrývají spotřebu plynu v rozvojových lokalitách v návrhovém období.
2. Rozvojové plochy budou zásobeny ze středotlaké sítě.
3. STL vedením budou plynofikovány Knížkovice a Černín, lokality pro podnikání a bydlení.

Zásobování teplem

1. Možnost centrálního zásobování teplem obytného souboru bytových domů Nad Cihelnou ze stávajícího tepelného zdroje bude prověřena.

Hygiena

1. V návaznosti na stávající systém odpadového hospodářství jsou vymezeny technické

plochy pro separované jednotlivých obvodech města.
2. Dvůr pro separovaný a zvláštní odpad je lokalizován v rozšířené centrální části města pod Knihovem.
3. Prověřena budou protihluková opatření dálnice D5 za účelem snížení hlučnosti navrhnuta účinnější řešení a opatření.
4. Doplněny budou protihlukové stěny.
5. U nových obytných souborů je odcloněna hlučnost ochrannou zelení v přivrácených partiích.
6. Prosazovat přijetí nové technologie a tím minimalizovat ochranné pásmo ČOV.
7. V dopravním koridoru budou vytvářeny podmínky pro odstraňování hlučnosti novými i regenerovanými stávajícími zařízeními.

(Viz průvodní textová zpráva 11.4.1 Závazné části územního plánu, koncepce významných prostorů a funkčních složek)

Článek 7
Veřejně prospěšné stavby uvedené v samostatné příloze č. 1 této vyhlášky jsou závazné.
(viz 11.1 Veřejně prospěšné stavby).

Článek 8
Regulativy uvedeny v samostatné příloze č.2 této vyhlášky jsou závazné.
(viz 11.3.1 Regulativy a limity funkčního a prostorového uspořádání).

Část třetí
Článek 9
Směrné části územního plánu
1) Územní plán je řešen pro směrnou velikost 4 800 trvale bydlících obyvatel k návrhovému časovému horizontu 2015.
2) Za směrné se považují v grafické části vyjádřené hranice jednotlivých funkčních ploch a linie sítí dopravy a technické infrastruktury, které lze v detailu upřesnit, podobně jako plochy rezerv.
Nebo v rozšířeném rozsahu (viz 11.4.2 Směrné části územního plánu).

Část čtvrtá
Závěrečná ustanovení
Článek 10
Dokumentace územního plánu je uložena na Městském úřadě ve Zdicích.

Článek 11
Tato obecně závazná vyhláška nabývá účinnosti patnáctým dnem po jejím vyhlášení.


Přílohy: 1. Veřejně prospěšné stavby
2. Regulativy a limity funkčního a prostorového uspořádání


Ve Zdicích dne 24.6.2003




Mgr. Miroslav Holotina, starosta města
Richard Dolejš, místostarosta
Ivana Rabochová, místostarostka

Obecně závazná vyhláška byla vyhlášena vyvěšením na úřední desce MěÚ Zdice dne: 26. 6. 2003

Obecně závazná vyhláška byla z úřední desky sejmuta dne: 15. 7. 2003
Vložil: Kolařík Petr

Přiložené dokumenty:



Komentáře k článku

Počet komentářů: k článku dosud nebyl přidán žádný komentář