Nacházíte se zde: Sport > TJ Lokomotiva > Tenis > Tenisový oddíl Lokomotiva Zdice

Tenisový oddíl Lokomotiva Zdice

Základní informace

Historie
Podle dochovaných pramenů patří tenisový oddíl ve Zdicích mezi nejstarší tenisová zařízení tohoto typu v ČR. Údajně byl založen ve druhé polovině 19. století Spolkem sokolským Dr.Miroslava Tyrše, který se osobně podílel na vzniku tohoto tenisového zařízení.

Podle Mezinárodní tenisové federace sídlící v Londýně, kde je oddíl registrován, je druhým nejstarším v ČR. Z londýnského centra pro registraci obdržel náš klub certifikát, který potvrzuje tradici zdického tenisu. Současný oddíl nese název Tenisový oddíl Lokomotiva Zdice a byl založen v roce 1983. Veškeré informace o tenisovém oddíle jsou zveřejňovány ve vývěsní skříňce v centru města (Husova ulice).

Zařízení
Areál zahrnuje 4 antukové dvorce a jeden dvorec s umělým povrchem (nisaplast), cvičnou stěnu, šatny, sprchy, WC, klubovnu s kulečníkem a stolem na stolní tenis.

Vedle tenisových kurtů je v současné době ve výstavbě nový aquapark, jehož návštěva bude příjemným zpestřením po tenisovém zápolení.

Členská základna, vedení
Oddíl má na konci roku 2006 celkem 53 členů. Z tohoto počtu patří polovina mládeži. Při tenisovém oddíle pracuje tenisová škola, kterou provozuje pan Jiří Rosol, trenér I. třídy, absolvent VS v oboru tělesná výchova a sport. Činnost oddílu řídí sedmičlenný výbor. Předsedou tenisového oddílu je pan Milan Nocar.

Tenisový oddíl nabízí k pronájmu tenisové kurty. Hru na tenisových kurtech je nutno objednat na tel. čísle 604 814 608 (správce pan Jan Trefný).

Ceník
Cena za 1 hodinu:
antuka - Kč 120,-
umělý povrch - Kč 90,-

Dále je možnost pronájmu celého areálu pro uzavřenou společnost.

Tenisový oddíl má k dispozici základy pro velkoplošné reklamy jak směrem k dálnici tak i směrem do areálu.

Kontakty
předseda oddílu:
Nocar Milan, tel.: 311 685 509, mob.: 603 931 871

správce kurtů:
Trefný Jan, tel.: 311 685 522, mob.: 604 814 608

tenisová škola:
žáci a dorost:
Mgr. Rosol Jiří, tel.: 603 149 398, e-mail: jirka.rosol@post.cz

minitenis, přípravka a začátečníci:
Ing. Michaela Slezáková, tel.: 603 528 121, e-mail: mvos@seznam.cz

Uvítáme nové členy do tenisového oddílu. Přihlásit se můžete na výše uvedených číslech.

Tenisová školička
TŠ pracuje při oddíle Lokomotiva Zdice již 7. rokem. V současné době sdružuje okolo 35 - 40 svěřenců ve všech kategoriích a tréninkových programech. Prostřednictvím programu na větší přiblížení tenisu veřejnosti a tím získání většího zájmu mezi dětmi je tenisový oddíl součástí celorepublikového projektu „Minitenis“ formou pořádání turnajů pro nejmenší děti.

Co to je minitenis?
Moderní systém výuky tenisu prostřednictvím využití speciálních pomůcek, aplikace v 1. a 2. roce tenisové výuky, dřevěné pálky nebo krátké tenisové raketky, molitanové a měkké míče, minisíť 80cm vysoká, minikurt na šířku standardního tenis.dvorce, příprava formou hry, motivace, přiblížení standardního tenisu začínajícím dětem.

Tréninkové programy TŠ:
  • rekreační tenis (zájmová činnost),
  • výkonnostní tenis (kombinace rekreačního a závodního tenisu, 2-3 hod. týdně),
  • závodní tenis (perspektiva výkonnostního vzestupu, snaha o dosažení osobního výkon. maxima),
  • součástí všech programů jsou další sportovně společenské akce (den dětí, Mikuláš, konec školního roku,
  • soustředění (letní, zimní a posézónní cyklistické).

Systém výuky závodního tenisu:
  • 1.fáze: 4-6členné skupiny, bez výběru, všeobecná koordinace, seznamování s minitenisem, 2hod.týdně, turnaje v minitenisu, první rok
  • 2.fáze: rozřazení do 3-4členných skupin podle výběru, výkonnosti, pohovoru s rodiči, motorických schopností a dalších parametrů, turnaje v minitenisu, seznamování s celodvorcovým tenisem, druhý rok
  • 3.fáze: individuální tréninkový program pro vybrané žáky, tvorba výkonnostně srovnatelných skupin, start v soutěži družstev kategorie přípravka, mladší žáci, turnaje jednotlivců

Aktuální informace
Naše poslední soustředění tentokráte na kole
Je konec září, hlavní tenisová sezóna je za námi. Tenisové rakety jsme na chvíli „zahodili“ do kouta, sedli na kola a vyrazili směr Líšná u Zbirohu. Byli jsme ubytováni v krásném rekreačním zařízení uprostřed lesů. Kromě posledního dne nás po celou dobu hřálo teplé podzimní sluníčko. Každý den začínal řádným protažením a výklusem do lesa, abychom byli lépe připraveni na dopolední běhací trénink zaměřený na rozvoj vytrvalosti a síly. Po obědě jsme vyráželi na kolech prozkoumat okolí. Tréninkový den končil pořádným strečinkem nebo power jógou. V sobotu odpoledne jsme uspořádali cyklo časovku do vrchu, která začínala u kempu ve Skryjích a měřila 8,8km. Nikdo se nenechal zahambit. Čekání na oběd či večeři jsme se zpříjemnili volejbalem a fotbálkem. Večer nechyběl ani oblíbený táborák s nezdravými špekáčkami. A večerní schovávaná nás přesvědčila, že si rádi hrají malí i velcí. I když nám poslední den pršelo, děti se nenudily. Připravili jsme pro ně zajímavou překážkovou dráhu v jídelně. Myslím, že se všem dětem na soustředění líbilo a už se těšíme na další, které bude před vánocemi na horách.

Úspěchy zdických tenistů

V mistrovských soutěžích každým rokem startují družstva ve všech věkových kategoriích. V letních měsících pořádá oddíl téměř každý týden celostátních turnaj. Družstva mladších a starších žáků postoupili do 1.třídy! Obě družstva ve všech mistrovských utkáních s přehledem zvítězila. Gratulujeme!

V květnu 2006 se konaly přebory středočeského kraje mladších žáků v Ml..Boleslavi, kde Vašek Slezák obsadil 3.místo ve čtyřhře a ve dvouhře skončil mezi nejlepšími osmi. Vyřadil ho 1.nasazený (tzn.bodově nejlepší hráč turnaje) Michal Sklenařík z Příbrami. Vašek s ním sehrál těžký třísetový zápas a nakonec prohrál 6:4 ve třetím setu. Na konci sezóny skončil v celostátním měřítku čtvrtý ve svém ročníku (první tři jsou z Moravy).

V polovině června se v Berouně konaly přebory středočeského kraje přípravky, kde zdičtí malí tenisté z 5tičlenné tréninkové skupiny obsadili 1., 2. a 5. místo. Přeborníkem se stal osmiletý Honza Merhaut.
Vložil: Kolařík Petr