Nacházíte se zde: Životní prostředí > Nepřestávejte třídit odpady

Nepřestávejte třídit odpady

Vydán: 25. března 2009 8:58, rubrika: Životní prostředí

Nepřestávejte třídit odpady

Finanční krize dopadla i na druhotné suroviny z odpadů. Týká se to razantního snížení prodejních cen, a to především u papíru, plastů a kovů.

Pravděpodobný počátek krize je spojen s velkým poklesem poptávky v Číně, která byla a nadále zůstává nejvýznamnějším světovým zpracovatelem druhotných surovin. K tomu se přidává uzavírání zpracovatelských závodů u papíru, plastů, hutí a skláren v důsledku finanční krize, a to nejen u nás, ale i v zahraničí, s kterými všichni aktivně obchodují.

V souvislosti s uvedenými negativy nesmíme však dopustit zánik či oslabení samotného třídění, do něhož už bylo vloženo tolik peněz a které přináší mnoho ekologických pozitiv – šetří životní prostředí, suroviny a hlavně - redukuje množství odpadů ukládaných na skládky.

Dnes se hledají cesty, jak současný stav na trhu druhotných surovin řešit. V žádném případě však tříděný odpad z města Zdice není ukládán na skládce.

Děkujeme, že třídíte komunální odpad.


A podnikatelský odpad?

Právnické osoby nebo fyzické osoby oprávněné k podnikání (podle zákona o odpadech „původci“), které působí ve správním území města Zdice a při jejichž činnosti vznikají odpady jsou povinny odstraňovat odpady v souladu se zákonem o odpadech (u tzv. oprávněné osoby).

A nejen to. Původci také musí dále zajistit shromažďování odpadů utříděných podle jednotlivých druhů a kategorií, vést průběžnou evidenci o odpadech a nakládání s nimi. K nakládání s nebezpečnými odpady musí mít původce dokonce i souhlas orgánu státní správy.

Jak vidíte, vůbec to není jednoduché. Ale ze strany původců bohužel mnohdy podceňované a přehlížené. Mnoho původců působících v našem městě nemá řádně zajištěno nakládání s odpady a dokonce nesprávně využívá systém určený pro fyzické osoby – občany.

Rada města proto rozhodla, aby kontrolní orgán (městský úřad) postupně provedl kontroly u původců odpadu a v souladu se zákonem o odpadech si vyžádal předložení dokumentace. Tento pro obě strany nepopulární krok je však žádoucí. Není možné, aby občané města snad dopláceli na neukázněnost některých původců odpadů.



městský úřad

Vložil: Rybák Petr