Nacházíte se zde: Zdické noviny > Příspěvky Josefa Hůrky >  Na staré litavské stezce

Na staré litavské stezce

Vydán: 4. října 2009 16:19, rubrika: Zdické noviny > Příspěvky Josefa Hůrky

Cesta ze Zdic do Příbrami převážně kopíruje historickou trasu litavské stezky. Tehdejší stezka a současná cesta prochází obcí Hluboš. Zastavme se na chvíli a řekněme si několik slov o této lokalitě.

Obec vešla do české historie bitvou příbramských husitů s vojskem katolického velmože Hanuše z Kolovrat, která se odehrála v údolí řeky Litavky mezi Hluboší a Jincemi, dne 8. srpna 1422 v místě, které se od těch dob nazývá „V zabitých.“ V kruté řeži utrpěli příbramští porážku. Druhá bitva se odehrála na trase litavské stezky počátkem měsíce března 1611. Pasovská vojska vedená biskupem Leopoldem pronikla do Čech a při svém tažení páchala na obyvatelstvu kruté násilnosti, včetně drancování majetku a žhářství. Tomuto řádění se postavil na odpor hejtman podbrdského kraje, který s vyzbrojenými sedláky napadl Pasovské u Hluboše. V krvavé bitvě zahynulo na 250 cizích žoldáků. Nemalé ztráty byly i na straně českých sedláků.

Z novodobých dějin Československého státu se zapsala obec Hluboš do podvědomí našich národů poválečným pobytem prezidenta T.G.Masaryka a jeho rodiny v místním zámku. Původně zde stála tvrz pánů z Hluboše. Zámek, který se stal dočasným odpočinkovým sídlem prezidenta byl podle dochovaných pramenů postaven za pánů Bechyňských z Lažan v 18. století. Roku 1872 byl rozšířen a přestavěn do současné podoby. Představiteli nově vzniklého státu sloužil až do roku 1922, kdy byly ukončeny stavební úpravy na zámku v Lánech, který v roce 1918 převzal do svého majetku stát. Na pobyt v Hluboši zvláště vzpomínala prezidentova manželka Charllota, která se zde zotavovala z vězení a útrap, kterým byla vystavena ze strany rakousko-uherských úřadů za činnost svého muže v zahraničí za první světové války.

Do současné doby se z generace na generaci vypráví o jeho jízdách na koni po obci i jejím širokém okolí, o účasti prezidenta na místní sokolské zábavě i o tom, jak na Vánoce podělil všechny místní děti novou obuví. V hostomické kronice se zase dočtete, jak 4. září 1920 přijel na koni do Hostomic. V té době se zrovna konalo zasedání obecního zastupitelstva, přerušené zprávou vyděšeného občana, že na náměstí je pan prezident. Starosta spolu se zastupitelstvem jej urychleně běželi přivítat. Přijal je s úsměvem a poznámkou, že nechtěl rušit. Zajímal se o historii obce a pohovořil s kolemjdoucími občany. Asi po dvouhodinové návštěvě odjel zpět na Hluboš.

Pobyt prezidenta Masaryka a jeho rodiny na zámku přibližuje dnes návštěvníkům prohlídková trasa, která byla zpřístupněna v roce 2001. Můžete zde vidět pokoj paní Charlloty Masarykové, prezidentovu pracovnu, přijímací místnost, jídelnu, koncertní sál a lovecký salonek. Není bez zajímavosti, že zdejší zámecký park je nejstarší botanickou zahradou v Čechách. U nejzajímavějších stromů jsou umístěny tabulky s názvy stromů, jejich původu a stáří.

Za minulého režimu sloužil zámek v letech 1950 - 56 Československé armádě, pak zde byla do roku 1960 ubytovna pro pracovníky Uranových dolů Příbram. Od této doby, až do roku 1996, zde bylo střední odborné učiliště spojené s internátním ubytováním žáků.

Zámek Hluboš byl ve velmi špatném stavu vrácen v restituci zpět původním majitelům, potomkům příbramského továrníka Josefa Kolaříka. Jejich zásluhou se postupně do jeho prostor vrací památky z nejslavnějšího období, kdy zde pobýval zakladatel samostatného státu Čechů a Slováků prezident T.G.Masaryk se svou rodinou..


Josef Hůrka

Vložil: Rybák Petr