Nacházíte se zde: Vzdělání > Mateřské školy > Mateřská škola, Žižkova 390

Mateřská škola, Žižkova 390

Kontakty, představení, aktivity a kroužky mateřské školy.

Kontakt:
Mateřská škola Zdice,
Žižkova 390,
267 51 Zdice
Telefon: 311 685 163

Mateřská škola Zdice, Žižkova ulice 390, sídlí, dle zápisů ve školní kronice, od konce 2. světové války v budově vilového typu uprostřed zahrady. Tato budova pochází ze 30. let 20. století, kdy byla projektována jako sídlo obecního úřadu. V 60.letech byla realizována přístavba budovy (rozšíření o kuchyňské prostory a větší hernu).
Ještě v 80. letech zde fungovaly celkem 4 třídy; s postupně ubývajícím počtem dětí byla nejprve jedna, později dvě třídy zrušeny, takže v současnosti pracujeme s dětmi ve dvou kmenových třídách s hernami. K dispozici máme ještě tzv. společenskou místnost, kde jsou realizovány aktivity popsané dále.

Jak již bylo zmíněno, budovu obklopuje zahrada o rozloze cca 2000m2. Dispozičně je rozčleněna na část vstupní se vzrostlými stromy a skalkou u vchodové branky; dále na část pro hry dětí - zatravněný prostor s kovovými průlezkami, stojany na houpačky skluzavkou, pískovišti, zahradním altánem na hračky a pomůcky při pobytu venku. V roce 1999 dostaly děti sponzorský dar od místní firmy VAZBA – zahradní domek pro různé hry. I zde poskytují v letních měsících dětem stín vzrostlé stromy.

V roce 2003 obdržela MŠ od firmy KOSTAL sponzorský dar na pořízení dřevěné průlezkové sestavy se skluzavkou a houpačkami.
Kovové oplocení zahrady je z větší části kryté živým plotem – zvláště ze strany od Žižkovy ulice.
Budova i zahrada procházejí, pokud to finanční možnosti dovolují, postupnými rekonstrukcemi a modernizacemi. Vzhledem k dispozičnímu řešení objektu však bohužel není bezbariérový.

Právní postavení MŠ:
Od ledna 2003 je naše MŠ v právní subjektivitě, tzn. že v právních vztazích vystupuje samostatně svým jménem. Statutárním orgánem je ředitelka MŠ.
Zřizovatelem MŠ je město Zdice, které ji finančně zajišťuje po stránce provozní.
V MŠ pracují celkem 4 plně kvalifikované učitelky – Tereza Šnajdrová, Jana Kostrhůnová, Dana Kliková a Jana Borecká + 2 provozní pracovnice – Jana Davidová a Lenka Horová.

Filosofií práce v naší MŠ je rozvíjení osobnosti samostatného, zdravě sebevědomého jedince v rámci jeho vlastních možností, který však dokáže respektovat také potřeby druhých. (Vlastní osobní svoboda končí tam, kde začíná osobní svoboda druhého).
Našimi klienty jsou především děti bez diagnostikovaných postižení, nebráníme se však i přijetí dítěte handicapovaného, pokud mu dokážeme, v rámci stávajících možností, zařízení zajistit odpovídající péči.
Přijímáme zpravidla děti od věku 2,5 roku, v některých případech i mladší, pokud to schválí pediatr a umožní legislativa.
Naše třídy jsou, podle věku dětí, homogenní (relativně), což nebrání např. dočasnému pobytu kamarádů či sourozenců rozdílného věku společně v jedné třídě. Navíc jsou děti obou tříd každodenně od 14,30 hod. spojovány – jak z organizačních důvodů, tak ze sociálně-výchovných důvodů.
Pokud má dítě odloženou povinnou školní docházku, je mu věnována, na základě vyjádření PPP zvláštní péče.

Od září 2002 je vzdělávání a výchovné působení na děti realizováno podle schváleného projektu Rámcový program pro mateřské školy. Podle tohoto dokumentu je realizována jednak standardní pedagogická činnost, jednak nadstandardní nabídka činností pro talentované děti – dle zájmu rodičů a odborných možností pedagogického sboru. V současnosti pracují 4 zájmové kroužky: hra na zobcovou sopránovou flétnu a dechová ozdravná cvičení, kroužek DOVEDNÉ RUCE s náplní pracovních a výtvarných činností, kroužek BADATELÉ, kde se děti formou přijatelnou jejich věku seznamují s přírodou a kroužek „ŠKOLÁCI“ pro předškolní děti, kde je zahrnut kurs grafomotoriky pro snadnější vytvoření návyku správného držení tužky v ZŠ a další aktivity. začátečníky i pokročilé vyučujepaní Holečková angličtinu a paní Lišková s dětmi cvičí a tančí na TANEČKÁCH.

Samozřejmostí je i další činnost jako sportovní a kulturní akce, výlety, plavecký kurs, škola v přírodě apod.
Od roku 2001 je, pod odborným vedením zdické stomatoložky, realizován projekt Zdravý úsměv – s náplní prevence zubních kazů u předškolních dětí, prováděné především formou praktické každodenní činnosti. Součástí tohoto programu jsou však i doprovodné akce, jako výtvarné soutěže, poslech pohádek s výše uvedenou tématikou apod.

Každý týden působí v naší MŠ klinická logopedka – jak pro naše děti, tak pro veřejnost.
V rámci činností v MŠ spolupracujeme se zřizovatelem, ZŠ, PPP, akreditovanými pedagogickými centry a dalšími institucemi.
Veškeré snažení pracovnic MŠ směřuje k tomu, aby se zde děti cítily dobře.

Celá budova MŠ je od roku 1996 vytápěna ústředním plynovým topením, ohřev teplé vody zajišťují elektrické boilery, voda nad dět. umývadly je regulována centrálními směšovacími bateriemi zajišťujícími bezpečnost dětí. Elektroinstalace v celé budově byla kompletně rekonstruována v roce 2001.

Pro veškerou činnost programu jsou k dispozici v budově dvě třídy s hernami, společenská místnost, jídelna, šatny a sociální zařízení. Pro každodenní pobyt dětí venku je k dispozici buď zahrada MŠ, nebo lze tento PV realizovat v přírodě (blízkost lesíku, louky a polí).

Vybavení MŠ nábytkem je převážně staršího data, v poslední době se je daří zvolna inovovat (např. stolky a židličky v jídelně, nové dětské kuchyňky v obou třídách, dětský obchod aj.). Pro odpočinek dětí slouží molitanová lehátka.
Vybavení hračkami a pomůckami odpovídá finančním možnostem ročních rozpočtů školy. Do jedné z obou tříd byl pořízen relaxační bazének s masážními míčky.

Značnou pozornost věnujeme spolupráci s rodiči a jejich informovanosti o děni v MŠ. Při MŠ byla v roce 2001 zřízena Rada školy.

Tradičně spolupracujeme se ZŠ, pedagogicko-psychologickými poradnami a klinickou logopedkou.

Článek připravila paní Jana Borecká
Vložil: Kolařík Petr