Nacházíte se zde: Zdické noviny > Příspěvky Josefa Hůrky > Kříže u Chlustiny s vraždou nesouvisí

Kříže u Chlustiny s vraždou nesouvisí

Vydán: 17. července 2006 17:25, rubrika: Zdické noviny > Příspěvky Josefa Hůrky

Podle obecní kroniky se v prostoru kolem Žebráku konaly roku 1898 velké vojenské manévry rakousko - uherské armády. Jejich průběh byl náhle přerušen a další pokračování zrušeno. Příčinou byla vražda oblíbené Alžběty Bavorské, manželky císaře a krále Františka Josefa I., nazývané prostým lidem Sissi. Ve své době byla považována za nejkrásnější císařovnu na světě.

Stalo se tak nečekaně, dne 10.září výše uvedeného roku v Ženevě na břehu stejnojmeného jezera. Vrahem byl italský anarchista Ludvik Lucchemi. Podle účastníků atentátu císařovna nebyla na místě mrtvá, ale kráčela zvolna k přístavu ujišťujíce svůj doprovod, že se nic nestalo. Loď vyplula a teprve její houpavý pohyb jí způsobil nevolnost a následné bezvědomí. Po okamžitém návratu lodě do přístavu byla císařovna převezena do hotelu, kde krátce nato, necelou hodinu po atentátu, zemřela.

Italský vrah byl zatčen a později odsouzen k doživotnímu žaláři.

Jakkoliv byla císařovna u prostých českých lidí, hlavně pro svůj vzhled oblíbena, vděčí především za její přízeň a vliv na panovníka Maďaři. Do Uher zajížděla velice často. Zde vždy byla vítaným hostem hraběte Andrassyho. Stýkala se s maďarskými revolucionáři z let 1848 - 49, zasadila se o ústupky monarchie vůči Maďarům, a proto je zde až dosud uctívána jako „ národní královna.“ Jinak ze zdravotních důvodů jezdila na ostrov Korfu ve Středozemním moři, kde si nechala postavit vlastní zámeček.

Naopak, v české zemi pobyla velice krátce v říjnu roku 1874 na honech zvěře v okolí Pardubic. I za těmito radovánkami jezdila raději do Anglie a Irska. K Čechům žádný vyjímečně vřelý vztah neměla.

Vzhledem k tomu, že v roce jejího úmrtí byly v obci Chlustina shodou okolností postaveny dva kříže - litinový s kamenným podstavcem při cestě z Chlustiny do Praskoles - 13. června, a dřevěný na rozcestí „U ručiček“ vedle bývalé císařské cesty ze Zdic do Žebráka - 16. září, vznikl mylný dojem, že jejich vztyčení má souvislost se smrtí císařovny. Obecní rada v Chlustině o zhotovení a umístění obou křížů rozhodla daleko dříve před tragickou událostí , neboť bylo třeba určitého času k získání potřebných finančních prostředků na jejich zhotovení. Pouze rok vztyčení obou křížů je shodný s rokem její násilné smrti.

Dřevěný kříž na rozcestí „U ručiček“, ačkoliv několikrát měnil své místo v důsledku investiční výstavby, stojí dodnes. Je to už 107 let od jeho vztyčení. Stejně tolik času uplynulo od vraždy rakousko - uherské císařovny Sissi.

Ocelolitinový kříž byl před nedávnem zničen vandalem a pravděpodobně, v duchu dnešní doby, zpeněžen v některé sběrně železného šrotu. Za krále Václava IV. by dopadený ničema, za souhlasu široké veřejnosti, přišel o ruku. Nový kříž je pro jistotu vytvořen z betonu, aby se opět nestal terčem novodobých lapků.

Josef Hůrka
Vložil: Kolařík Petr

Komentáře k článku

Počet komentářů: k článku dosud nebyl přidán žádný komentář