Nacházíte se zde: Zájmové organizace > Královský průvod z Prahy na Karlštejn

Královský průvod z Prahy na Karlštejn

Vydán: 13. května 2008 15:16, rubrika: Zájmové organizace

Nejslavnější český panovník, Karel IV., z Boží milosti císař římský a král český, se na počátku června tohoto roku opět vrátí na svůj legendární hrad.

Královský průvod banner

Jede král!


Nejslavnější český panovník, Karel IV., z Boží milosti císař římský a král český, se na počátku června tohoto roku opět vrátí na svůj legendární hrad.


V pátek 6. června dopoledne vyjede císař Karel z Pražského hradu přes Staré Město pražské, Smíchov, Radotín, Černošice, Dobřichovice, Lety, Řevnice a Hlásnou Třebaň, aby po dvoudenní pouti večer v sobotu 7. června uložil korunovační klenoty Svaté říše římské, které nechal před několika týdny ukazovat poutníkům ze všech koutů Evropy v kapli Božího těla na Dobytčím trhu v Novém Městě pražském, zpět do bezpečí hradu Karlštejna. Karel IV. se svým nejbližším dvorem a vzácnými hosty vstoupí do Velké věže Karlštejna a na oltář kaple Svatého Kříže a pod ochranu světců, jejichž podobizny zdobí skvostný interiér svatostánku, uloží nejvzácnější symboly Svaté říše římské – říšskou císařskou korunu, kopí sv. Longina a říšské jablko.

Císař Karel s chotí Eliškou, dvořanstvem a vzácnými hosty z Porýní-Falce, Opolského vojvodství, Burgundska a Bratislavského kraje bude provázet vzácný poklad přes pražská historická města i středočeské obce. Všude, kudy bude Královský průvod projíždět, bude přivítán purkrabími, rychtářem a představiteli města. Pro lid prostý i urozený bude v každém místě zastavení Královského průvodu připraven bohatý program - historické veselice, ukázky středověkých tanců a řemesel i s ochutnávkami staročeských jídel, rytířské souboje a v závěru cesty pod hradem Karlštejn i velký turnaj císařových rytířů.

Královský průvod foto
Název: Královský průvod foto
Zdroj: Kralovskypruvod.cz

Neobvyklá historická slavnost se letos uskuteční podruhé, stejně jako vloni symbolicky otevře hlavní turistickou sezonu ve Středočeském kraji i v Praze. Cesta historickým jádrem hlavního města a pak půvabným údolím řeky Berounky se může stát také vítaným zpestřením víkendového programu každého ze zájemců – sami se můžete připojit jak k historickému průvodu, tak k jeho doprovodným slavnostem. Více se o průvodu dozvíte na stránkách www.kralovskypruvod.cz


Královský průvod z Prahy na Karlštejn

aneb cesta Karla IV. s korunovačními klenoty

6. a 7. června 2008


pátek 6.6.2008

10.00 Pražský hrad - 11.00 Staroměstské náměstí

16.00 Radotín - 17.30 Černošice - 19.30 Dobřichovice


20.00 Dobřichovice - koncert Hradišťan

22.00 Dobřichovice – zámek – divadelní představení „Noc na Karlštejně“


sobota 7.6.2008

10.00 Dobřichovice - 11.00 Lety - 12.00 Řevnice

14.30 Hlásná Třebaň - 15.30 Karlštejn (louka u mostu)

17.30 - uložení klenotů do kaple sv. Kříže


20.00 Karlštejn - koncert Miro Žbirka, Gulo Čar - louka u mostu



Vložil: Rybák Petr