Nacházíte se zde: Sport > TJ Lokomotiva > Fotbal > Historie FK Olympie Zdice

Historie FK Olympie Zdice

Fotbalové mužstvo vzniklo v rámci již existujícího SK Olympie ve Zdicích, přihlášením se k Podbrdské Župě fotbalové, dne 3. 10. 1920.

Sama Župa byla založena v březnu toho roku. Prvními soupeři FK Olympie byla mužstva: Holoubkova, Zbirohu, Olympie Mýto, Viktoria Sv. Dobrotivá, Čechie Medoújezd, Slavoj Osek, Český lev Beroun, Litavan Karlova Huť, Čechie Beroun, Sparta Podluhy,v neposlední řadě Žebrák a Hořovice.

Ihned v roce 1921 začíná Klub stavět nové hřiště, byla zřízena první klubová místnost, hostinec U Pánků v čp. 2 (dnes radnice). Již od počátku existence klubu byla vytvořena mládežnická a juniorská mužstva. V těchto letech FK Olympie hraje převážně II. třídu v rámci župy. Druhá světová válka prakticky zastavila fotbalové soutěže u nás. O to s větším zájmem se hrát fotbal ve Zdicích po roce 1945. Počátkem 50. let minulého století fotbalový klub byl začleněn, v rámci sjednocené tělovýchovy, pod Tělovýchovnou jednotu Lokomotiva Zdice a hrál převážně v okresních soutěžích. Až počátkem šedesátých let hrají Zdice I. krajskou třídu. V této době se utkání vyznačovala zájmem veřejnosti. Nebylo výjimkou, když utkání sledovalo 1000 diváků. V tomto období, fotbalová rezerva oddílu - B mužstvo - hrálo standardně okresní soutěže.

Největšího úspěchu zdický fotbal dosáhl v roce 1970, kdy mužstvo postoupilo do krajského přeboru. Pro zajímavost dalšími účastníky byla následující mužstva : Týnec n./S., AFK Kolín, Votice, Semice, Lok. Beroun, Sp. Příbram, Neratovice, Rakovník, Poděbrady, Čáslav, UD Příbram B, Hýskov , SONP Kladno B a Zdice. V krajské soutěži tehdejší Lokomotiva hrála dva roky. Další roky se hrála krajská třída. resp. okresní soutěže. Koncem 80. let byl zcela zrekonstruováno hřiště (vysázen trávník, vybudována tribuna a kabiny) a podařilo se tak vytvořit nové podmínky pro kopanou ve Zdicích. Po roce 1989 byl fotbalový oddíl přejmenován opět na FK Olympii Zdice. V roce 2000 fotbalový klub oslavil 80. výročí od založení. V rámci oslav se podařilo uskutečnit celou řadu sportovních, kulturních a společenských akcí.

TJ Lokomotiva Zdice, Komenského 304, 267 51 Zdice, tel.: 311 685 430

Vložil: Kolařík Petr

Přiložené dokumenty: