Nacházíte se zde: Město Zdice > Samospráva > Vyhlášky > 6/2003 - Obecně závazná vyhláška o místní poplatku ze psů

6/2003 - Obecně závazná vyhláška o místní poplatku ze psů

Vydán: 25. září 2007 10:18, rubrika: Město Zdice > Samospráva > Vyhlášky
Obecně závazná vyhláška Města Zdice č. 6/2003

O MÍSTNÍM POPLATKU ZE PSŮ

Zastupitelstvo města Zdice na svém zasedání dne 15. října 2003 schválilo usnesením č. 10/2003, podle § 10 písm. d) a § 84, odst. 2 písm. i) zákona č. 128/2000 Sb.,
o obcích, ve znění pozdějších předpisů a v souladu s § 14 odst. 2, zákona ČNR č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, tuto obecně závaznou vyhlášku.

I.

1) Poplatek ze psů platí držitel psa. Držitelem psa je fyzická nebo právnická osoba, která má trvalý pobyt nebo sídlo na území České republiky (dále jen „poplatník“). Poplatek ze psů platí držitel obci příslušné podle místa trvalého pobytu nebo sídla.

2) Poplatek se platí ze psů starších 3 měsíců.

3) Od poplatku ze psů je osvobozen držitel psa, kterým je osoba nevidomá, bezmocná, a osoba s těžkým zdravotním postižením, které byl přiznán III. stupeň mimořádných výhod podle zvláštního právního předpisu, držitel služebního psa, psů členů mysliveckého sdružení a záchranářských sborů, dále držitel psa převzatého do pěstounské péče z útulků po dobu
1 roku ode dne převzetí psa z útulku a osoba provozující útulek zřízený městem Zdice. Toto osvobození doloží poplatník patřičným dokladem.

4) Sazba poplatku za jednoho psa činí ročně:

a) ve Zdicích

v rodinných domcích a nájemních domech do dvou bytů 100,- Kč

v ostatních nájemních domech 500,- Kč

v ostatních nájemních domech, je-li poplatník poživatelem
invalidního, starobního, vdovského nebo sirotčího důchodu,
který je jeho jediným zdrojem příjmů 200,- Kč

b) v Černíně a Knížkovicích

v rodinných domcích a nájemních domech do dvou bytů 50,- Kč

c) je-li poplatníkem právnická či fyzicky podnikající osoba,
která používá psa ke střežení objektu 1.000,- Kč

4) Sazba poplatku se zvýší o 50% u druhého a každého dalšího psa.

II.

1) Poplatník je povinen podat Městskému úřadu ve Zdicích (dále jen “městský úřad“) přiznání k poplatku do 15 dnů ode dne vzniku poplatkové povinnosti (viz čl. I., odst. 2).
V této lhůtě je poplatník rovněž povinen oznámit každou skutečnost, která má vliv na výši poplatku. Při nesplnění těchto povinností zvýší městský úřad poplatek splatný v běžném roce o 50 %.

III.

1) Poplatník je povinen zaplatit poplatek hotově, složenkou nebo převodem na účet města č. 19-362654319/0800, vedený u České spořitelny, a.s. ve Zdicích, bez vyměření předem, a to do 31. března každého roku.

2) Vznikne-li poplatková povinnost během roku, platí se poplatek od prvního dne měsíce následujícího po dni, kdy tato povinnost vznikla. Za jednotlivé měsíce do konce kalendářního roku se platí 1/12 sazby (viz čl. I., odst. 4), nejméně však 10,- Kč za zbývající část roku.

3) Zanikne-li poplatková povinnost, zaniká povinnost platit poplatek ze psů uplynutím měsíce, ve kterém tuto skutečnost poplatník oznámil městskému úřadu. Případný přeplatek lze vrátit na základě žádosti poplatníka činí-li více jak 50,- Kč.

IV.

1) Městský úřad vydá poplatníkům známku pro psy s vyznačením jména města a evidenčním číslem psa. Poplatníci jsou povinni zajistit, aby psi známku skutečně nosili.

V.

1) Nebude-li poplatek ze psů zaplacen včas nebo ve správné výši, vyměří městský úřad nedoplatek platebním výměrem zvýšeným až na trojnásobek původní výše poplatku. Vyměřený nedoplatek se zaokrouhluje na celé koruny nahoru.

2) Pokud poplatník nesplní svoji poplatkovou povinnost stanovenou touto vyhláškou, lze dlužnou částku vyměřit nebo doměřit do 3 let od konce kalendářního roku, ve kterém poplatková povinnost vznikla.

3) Byl-li před uplynutím této lhůty učiněn úkon směřující k vyměření nebo doměření poplatku, běží tříletá lhůta znovu od konce roku, v němž byl poplatník nebo plátce o tomto úkonu písemně uvědomen. Vyměřit a doměřit poplatek lze nejpozději do 10 let od konce kalendářního roku, ve kterém poplatková povinnost vznikla.

VI.

Tato vyhláška ruší vyhlášku města Zdice ze dne 22.6.1995 o místním poplatku ze psů.

VII.

Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. ledna 2004.

Mgr. Miroslav Holotina, starosta města
Ivana Rabochová, místostarostka
Richard Dolejš, místostarosta
Vložil: Kolařík Petr

Přiložené dokumenty:



Komentáře k článku

Počet komentářů: k článku dosud nebyl přidán žádný komentář