Nacházíte se zde: Město Zdice > Samospráva > Vyhlášky > 4/2007 - Obecně závazná vyhláška o místním poplatku za užívání veřejného prostranství a místním poplatku ze vstupného ve městě Zdice a jeho částech Černín a Knížkovice

4/2007 - Obecně závazná vyhláška o místním poplatku za užívání veřejného prostranství a místním poplatku ze vstupného ve městě Zdice a jeho částech Černín a Knížkovice

Vydán: 25. září 2007 13:46, rubrika: Město Zdice > Samospráva > Vyhlášky

Město Zdice

Obecně závazná vyhláška Města Zdice č. 4 / 2007,

o místním poplatku za užívání veřejného prostranství

a místním poplatku ze vstupného

ve městě Zdice a jeho částech Černín a Knížkovice

Zastupitelstvo města Zdice se na svém zasedání dne 10.9.2007 usneslo vydat na základě ustanovení § 14 odst. 2 zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, a v souladu s ustanovením § 10 písm. d) a § 84 odst. 2 písm. h) zákona
č. 128/2000 Sb., o obcích, ve znění pozdějších předpisů, tuto obecně závaznou vyhlášku:

 

 

Čl. I

Poplatek za užívání veřejného prostranství

 

1) Poplatek za užívání veřejného prostranství se vybírá za zvláštní užívání veřejného prostranství, kterým se rozumí provádění výkopových prací, umístění dočasných staveb a zařízení sloužících pro poskytování prodeje a služeb, umístění stavebních nebo reklamních zařízení, zařízení cirkusů, lunaparků a jiných obdobných atrakcí, umístění skládek, vyhrazení trvalého parkovacího místa a užívání tohoto prostranství pro kulturní, sportovní a reklamní akce nebo potřeby tvorby filmových a televizních děl.

 

2) Z akcí pořádaných na veřejném prostranství bez vstupného nebo akcí, jejichž výtěžek je určen na charitativní a veřejně prospěšné účely, se poplatek neplatí.

 

3) Poplatek za užívání veřejného prostranství platí fyzické nebo právnické osoby, které užívají veřejné prostranství způsobem uvedeným v čl. I, odst. 1 (dále jen “poplatník“).

 

4) Veřejným prostranstvím jsou všechna náměstí, ulice, tržiště, chodníky, veřejná zeleň, parky a další prostory přístupné každému bez omezení, tedy sloužící obecnému užívání, a to bez ohledu na vlastnictví k tomuto prostoru. Pro město Zdice se veřejným prostranstvím rozumí ulice, náměstí specifikovaná v příloze č. 1.

 

5) Poplatník je povinen ohlásit (oznámit) správci poplatku písemně nebo ústně do protokolu (formuláře) užívání veřejného prostranství nejpozději bezprostředně před jeho započetím. Připadne-li lhůta k oznámení na sobotu, neděli či státem uznaný svátek, je dnem, ve kterém je poplatník povinen oznamovací povinnost splnit, nejblíže následující pracovní den. Poplatník je povinen oznámit správci poplatku skončení užívání veřejného prostranství stejným způsobem jako v předchozí větě.

 

6) Při plnění oznamovací povinnosti je poplatník povinen sdělit správci poplatku příjmení, jméno nebo název fyzické či právnické osoby, která je podnikatelským subjektem včetně IČ, s uvedením trvalého pobytu (bydliště) nebo sídla.

 

 

 

 

 

 

 

Čl. II.

1) Sazba poplatku za užívání veřejného prostranství činí za každý i započatý m2 užívaného veřejného prostranství a každý i započatý den:

 

 

 

x

Částka v Kč za m2 a den

Paušální částka v Kč

a) pro výkopové práce

-

400,- / týden

b) pro umístění zařízení sloužících pro

poskytování prodeje

50,-

-

c) pro umístění zařízení sloužících pro

poskytování služeb

10,-

-

d) pro umístění stavebních zařízení a

skládek (zejména lešení, kontejner,
písek aj.)

5,-

-

e) pro umístění reklamních zařízení

1,- / den


f) pro umístění zařízení cirkusů

10,- / den


g) pro zařízení lunaparků a jiných
obdobných atrakcí

10,- / den


h) pro vyhrazení trvalého parkovacího

místa

-

400,- / měsíc

 

 

2) V případě, že poplatník má stavební povolení, případně nahlásil-li stavebnímu úřadu provádění udržovacích prací, bude poskytnuta Městským úřadem ve Zdicích (dále jen „městský úřad“) sleva ze sazby poplatku ve výši 50 %. Doba užívání veřejného prostranství nesmí přesáhnout dobu 6 měsíců.

 

3) Poplatek je splatný dnem, kdy vznikla ohlašovací povinnost, resp. začalo užívání veřejného prostranství až do dne, kdy poplatník oznámí městskému úřadu, že užívání skončilo.

 

4) Poplatník uvede po skončení užívání veřejného prostranství vše do původního stavu. Poplatník zabezpečí veřejné prostranství po celou dobu jeho užívání proti nadměrnému znečištění a možnosti úrazu jiných osob.

 

5) Městský úřad poplatek zvýší o 50 % v případě, kdy došlo k překročení doby povoleného užívání veřejného prostranství nebo bylo-li zahájeno bez vyrozumění městského úřadu resp. bez jeho souhlasu a nebyl-li zaplacen poplatek před začátkem užívání veřejného prostranství.

 

6) Osvobozeno od poplatků za zvláštní užívání veřejného prostranství je město Zdice, územně samosprávný celek a jím zřízené organizační složky a příspěvkové organizace.

 

 

 

 

 

Čl. III.

Poplatek ze vstupného

1) Poplatek se vybírá ze vstupného na prodejní, kulturní, sportovní nebo reklamní akce.

 

2) Z akcí, jejichž výtěžek je určen na charitativní a veřejně prospěšné účely, se poplatek neplatí.

 

3) Poplatek ze vstupného platí fyzické a právnické osoby, které akci pořádají. Přiznání
k poplatku je třeba učinit u městského úřadu současně se žádostí o povolení akce, resp. do 3 dnů po uskutečnění akce, kdy je znám počet skutečně prodaných vstupenek (poplatková povinnost).

 

4) Poplatek se stanovuje za skutečně prodané vstupenky, z dobrovolného vstupného a ostatních úplat nebo paušální částkou podle kapacity sálu a ceny vstupenky.

 

5) Sazba poplatku činí 5 % z úhrnné částky vybraného vstupného mimo akce pořádaných Společenským klubem města Zdice a u akcí pro děti do 15 let.

 

 

Čl. IV.

Společná ustanovení

1) Poplatník je povinen zaplatit poplatek za užívání veřejného prostranství a ze vstupného hotově, složenkou nebo převodem na účet města č. 19-362654319/0800, vedený u České spořitelny, a.s. ve Zdicích.

2) Nebudou-li poplatky zaplaceny (odvedeny) včas nebo ve správné výši, vyměří obec poplatek platebním výměrem. Včas nezaplacené (neodvedené) poplatky nebo jejich nezaplacenou (neodvedenou) část za užívání veřejného prostranství a vstupné může obec zvýšit až na trojnásobek. Vyměřené poplatky se zaokrouhlují na celé koruny nahoru.

 

3) Pokud poplatník nesplní svoji poplatkovou povinnost stanovenou touto vyhláškou, lze dlužnou částku vyměřit nebo doměřit do 3 let od konce kalendářního roku, ve kterém poplatková povinnost vznikla.

 

4) Byl-li před uplynutím této lhůty učiněn úkon směřující k vyměření nebo doměření poplatku, běží tříletá lhůta znovu od konce roku, v němž byl poplatník nebo plátce o tomto úkonu písemně uvědomen. Vyměřit a doměřit poplatek lze nejpozději do 10 let od konce kalendářního roku, ve kterém poplatková povinnost vznikla.

 

5) V případě sazby poplatku za užívání veřejného prostranství pro umístění zařízení sloužících k prodeji lze poplatek prominout. Musí však dojít k uzavření nájemní smlouvy na požadované prostranství mezi poplatníkem a městem Zdice.

 

6) Výkon správy místních poplatků provádí městský úřad – finanční oddělení jako přenesenou působnost a může na žádost poplatníka z důvodu odstranění tvrdosti poplatek zcela nebo částečně prominout.

 

7) Kontrolu dodržování této vyhlášky provádí městská policie a finanční oddělení MěÚ Zdice.

 

 

 

 

 

Čl. V.

 

Zrušuje se obecně závazná vyhláška města Zdice o místním poplatku za užívání veřejného prostranství a místním poplatku ze vstupného ve městě Zdice a jeho částech Černín a Knížkovice

č. 5/2003 ze dne 15.10.2003; obecně závazná vyhláška města Zdice č. 3/2004 ze dne 20.12.2004, kterou se mění obecně závazná vyhláška města Zdice č. 5/2003 o místním poplatku za užívání veřejného prostranství a místním poplatku ze vstupného ve městě Zdice a jeho částech Černín a Knížkovice; a obecně závazná vyhláška města Zdice č. 1/2007 ze dne 4.6.2007, kterou se mění obecně závazná vyhláška města Zdice č. 5/2003 o místním poplatku za užívání veřejného prostranství a místním poplatku ze vstupného ve městě Zdice a jeho částech Černín a Knížkovice, změněná obecně závaznou vyhláškou č. 3 / 2004.

 

 

VI.

Tato obecně závazná vyhláška nabývá účinnosti dnem 1.10.2007.

 

11.9.2007

 

 

 

Mgr. Miroslav Holotina

starosta města

JUDr. Josef Mol Richard Dolejš

místostarosta místostarosta

Příloha č. 1

Vyvěšeno na úřední desce:

Sejmuto z úřední desky:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PŘÍLOHA č. 1

Obecně závaznÉ vyhláškY Města Zdice č. 4 / 2007,

o místním poplatku za užívání veřejného prostranství

a místním poplatku ze vstupného

ve městě Zdice a jeho částech Černín a Knížkovice

Pro město Zdice se veřejným prostranstvím rozumí ulice, náměstí specifikovaná v této příloze:

části Černín a Knížkovice

ulice:


5. května

Barákova

Čs. armády

Dělnická

Družstevní

Erbenova

Farčina

Fügnerova

Havlíčkova

Hornická

Hroudská

Husova

Jungmannova

K Samohelce

Knížkovická

Komenského

Levínská

Mlýnský ostrov

Na Hroudě

Na Nové

Na Vyhlídce

Nad Cihelnou

Nad Kovárnou

Nad Úvozem

Našich mučedníků

Nerudova

Partyzána Košťálka

Petra Bezruče

Pod Knihovem

Pod Šachtou

Poncarova

Stará Zvonice

Svatopluka Čecha

Školská

Šrámkova

T.G. Masaryka

Tyršova

U Hřbitova

U Topírny

V Lukách

Vápenka

Velizská

Vorlova

Vrchlického

Wolkerova

Za Litavou

Zahradní

Žižkova


v Husově ulici mimo pozemek parc. č. 33/1 (náměstí před poštou)

v Barákově ulici mimo část par. č. 5 (podél zdi kostela a v kaštanech)

ve Velizské ulici mimo část parc. č. 1718/1 (v prostoru křížení ulic Velizská a Jungmannova)

náměstí: Palackého

Zdíkovo


 

 

Vložil: Kolařík Petr

Přiložené dokumenty:



Komentáře k článku

Počet komentářů: k článku dosud nebyl přidán žádný komentář