Nacházíte se zde: Zdické noviny > Příspěvky Josefa Hůrky > 135. let od hředelské apokalypsy

135. let od hředelské apokalypsy

Vydán: 13. června 2007 8:29, rubrika: Zdické noviny > Příspěvky Josefa Hůrky

O tragedii, která postihla obec Hředle se dozvěděly celé Čechy z novin. V roce 1872 v sobotu 25. května, den před poutí ve Zdicích, se v dopoledních hodinách začala obloha zatahovat a bylo slyšet vzdálené burácení hromů.

Po poledni nastalo úplné šero prosvětlené chvílemi blesky. Kolem 13. hodiny se spustil nebývale silný déšť, který nejen neustával, ale s přibývajícím časem sílil.


Tehdejší učitel Tykal pustil děti ze školy dříve domů, předvídajíc blížící se katastrofu. Na ulicích bylo v té době po kotníky vody a děti bydlící na druhé straně Stroupinského potoka už přejít nemohly. Liják a blesky nepřestávaly. Nejvíce vody se valilo na Hředle od Vraní skály. Po 15 hodině se protrhly hráze rybníků v Žebráce a obrovská vlna se valila údolím od Točníka na obec.Vzhledem k uzavřené kotlině kterou potok protéká, nebylo prostoru kam by se voda mohla rozlít.


První nával vody pocítil statek Václava Sklenáře. On sám se zachytil kruhu upevněného ve stropě. Zkřehlý a vysílen přežil. Jeho žena a tři děti nalezly hrob v dravé vodě. V domě číslo 20 se utopila babička Anna Hošková spolu s 5 vnoučaty. Obecní kovárna byla smetena s povrchu země a jen špalek s kovadlinou připomínal místo kde stávala. Nejkrutěji zasáhla povodeň dům číslo 63, kde zahynulo 9 členů rodiny havíře Karla Šilhavého. Škola byla zatopena až ke stropu. Učitel a okolní sousedé si zachránili život na půdě školy. Na obecní hrušce uprostřed obce si zachránilo život dalších 9 osob. Déšť ustal až druhého dne ráno. Bilance hředelské apokalypsy byla drastická. Zahynulo 29 lidí, z toho jen 13 osob bylo nalezeno a důstojně pohřbeno. Ostatní zůstali nezvěstní a jejich ostatky se nikdy nenašly. Ze 75 domů jich 10 zmizelo úplně, 25 jich bylo zdevastováno a mnoho jiných poničeno.Utonulo 68 kusů hovězího dobytka, 270 ovcí, 3 koně, 30 vepřů a 27 koz. Odhadnutá škoda na majetku podle Světozoru dosáhla 90 600 zlatých.


Jak jsem uvedl v úvodu, zpráva o tragedii ve Hředlích se rozšířila novinami po celých Čechách a pro poškozenou obec se konaly na řadě míst dobrovolné sbírky. Získáno bylo na 5 649 zl. Stát poskytl postiženým bezúročnou půjčku v hodnotě 28 180 zl. Na památku této tragedie nechala obec s přispěním občanů namalovat obraz hrušky s osobami, které se v její koruně zachránily a nad ní sv Trojici. Obraz byl umístěn ve slepém okně místní školy.


O rok později se u školy shromáždili hředelští občané, aby vzpomněli těch svých spoluobčanů, kteří katastrofu nepřežili. Podle tehdejšího kronikáře si za vzpomínku a následné požehnání nechala církev od obce zaplatit 2 zl.


Na přírodní katastrofu se v obci nezapomnělo dodnes. Označení na domech č. 37 a 38 ukazuje, kam až voda o této povodni vystoupila. Snad od této doby, a možná že už dříve lidé vypozorovali, že nejhorší bouře a lijáky přichází pro náš kraj ze západního směru od hradu Točníka.

Josef Hůrka

Vložil: Kolařík Petr

Komentáře k článku

Počet komentářů: k článku dosud nebyl přidán žádný komentář