#
#

Výběr jazyka

  • cz
  • en
  • de
Odeslat stránku e-mailem

Obsah

Je pilná jako včela II.

Typ: ostatní
Zajímavé informace ze života včel

Je pilná jako včela II.

Že včely nosí med, není žádná novinka. Můžeme se však setkat s různými barvami i hustotou medu. To už naznačuje, že jeho původ je různý. Rozlišujeme dva základní druhy – květový a medovicový.

Květový med neboli nektarový (často také nazývaný luční), pochází z nektaru rostlin. Většinou z květů. Včely létavky přinesou v medném váčku přibližně 40 mg sladiny do úlu, kde ji předají úlovým včelám. Ty uloží řídký nektar (obsahuje 60-70 % vody) do buněk a postupně jej přenáší, zahušťují a obohacují o výměšky svých žláz. Klesne-li obsah vody na zhruba 18 %, med v plástech zavíčkují a skladují na bezsnůšková období.

Medovicový med neboli lesní vzniká složitějším způsobem. Mšice nabodávají rostlinná pletiva, kterými proudí míza bohatá na živiny, hlavně cukry. V době rozmnožování mají mšice velkou spotřebu bílkovin. Těch je ale v míze relativně málo. Nasátou mízu tak mšice filtrují a přebytečný sladký roztok (medovici) rozstřikují po okolí. Kapičky medovice pak včely sbírají a přinášejí do úlu.

Med může obsahovat nektar z několika druhů rostlin. Potom jej nazýváme smíšený. Lze však získat i med jednodruhový. A to v případě, že včelař med „vytáčí“ častěji, krátce po skončení dané snůšky. Jednodruhové medy mají svoji jedinečnou chuť, vůni i barvu. Květový med bývá světle hnědý až  jemně žlutý. Např. pohankový, akátový, řepkový, lipový, vřesový...

Medovicový med má barvu tmavohnědou (smrkový) nebo tmavě zelenou až černou (jedlový).

 

Med tvoří cukernou část včelí potravy, je zdrojem energie pro činnost včelstva. Za rok včelstvem projde celkem asi 150 kg medu. Většinu však průběžně spotřebovává. Pouze malou část však může včelař odebrat.

 

A na závěr porovnání cukru a medu:

Cukr (sacharózu) musí tělo nejprve rozštěpit na glukózu a fruktózu, aby mohla být využita k výživě buněk. Ke štěpení sacharózy tělo spotřebovává vitamín B, vápník, hořčík a další látky, které je třeba doplnit.

Med (glukózu) buňky vstřebávají přímo. Tělu minerální látky a vitamíny dodává, na vlastní štěpení je téměř nepotřebuje. Posiluje imunitu.

Josef Macháček ml.

ZO Českého svazu včelařů; Zdice


Vytvořeno: 4. 6. 2011
Poslední aktualizace: 4. 6. 2011 00:00
Autor: